
“Building Partnerships, Supporting Choices” 

  STATE OF CALIFORNIA--HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY                                                                          GAVIN NEWSOM, Governor  
 

 DEPARTMENT OF DEVELOPMENTAL SERVICES  
1215 O Street                   
Sacramento, CA  95814 
DSPworkforce@dds.ca.gov  
916-654-2420 

           
 

 
 

Direct Support Professional Workforce Survey  
Frequently Asked Questions (FAQ) 

 
Eligibility Requirements 
 

 
1. Q: What are the eligibility requirements to participate in the survey? 

 
A: Vendor agencies who employ Direct Support Professionals (DSPs) 
(Please see questions # 2 and 3 for definitions); AND, 

• Provide residential support, in-home support, and/or non-residential 
support (Please see question #6 for more on service codes); AND, 

• DSPs spend at least 50 percent of their time doing direct support tasks for 
individuals with intellectual/developmental disabilities (IDD); AND, 

• DSPs are funded by the regional center; AND 
• Agency was in operation for at least six consecutive months between 

January 1, 2022, and December 31, 2022; AND 
• Agency had DSPs on the payroll as of December 31, 2022. 
 

2. Q: How is a Direct Support Professional (DSP) defined? 
 
A:  DSPs are paid workers: 

• Their primary responsibility is to provide direct support to children and/or 
adults with intellectual and developmental disabilities (IDD)  

• They provide support and supervision,  
• Support people to learn new things, or to continue, to do as much as they 

can on their own,  
• Ensure optimal health and safety and help with the upkeep of a person’s 

home to assure it is clean, safe, and hazard free.   
• Help individuals with IDD with skills development, guidance, and personal 

assistance.   
• They spend at least 50% of their hours doing direct support tasks. 
• Are funded by the regional center 

 
If, after reviewing the definition of DSP above, your agency determines that it 
employs DSPs, please proceed with completing the survey.   

mailto:DSPworkforce@dds.ca.gov


“Building Partnerships, Supporting Choices” 

If you have questions about whether your agency should complete the survey, 
please contact DSPWorkForce@dds.ca.gov. 
 
 

3. Q: Who is not considered a DSP for the purpose of this survey? 
 
A: The following are not included as a DSP, even if a portion of their work 
involves providing direct support: 

• Staff paid through a funding source other than the regional center, such as 
health insurance or a school district, 

• Behavioral specialists, behavioral technicians, or behavioral clinicians 
(RBTs, BCBAs), 

• Clinically licensed or certified staff (CNAs, nurses, therapists, social 
workers), 

• Those who only provide transportation, home modification, and/or meal 
delivery services, 

• Staff hired through a temporary personnel agency, 
• Contract or 1099 workers,  
• On-call or PRN workers, 
• Volunteers, 
• Administrative or supervisory staff, unless they spend 50% or more of their 

time doing direct support work. 
 

4. Q: How is a child defined? 
 
A: Children are defined as individuals under the age of 18 who are 
receiving services from a regional center. 
 

5. Q: How is an adult defined? 
 
A: An adult is 18 years of age or older. 
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6. Q: How are the categories of supports defined (residential, in-home 
supports, and non-residential supports)? 
 
A: The table below describes each category and suggests which category 
of supports California’s service codes likely fall within.  Some service codes 
may fall within more than one category of supports.  Data should be reported 
separately for each category of support if possible.  If a service code is not listed, 
please respond based on which category of supports (residential, in-home, non-
residential) best describes the service.  For additional information about services 
codes please visit 17 CCR § 54342:  Types of Services.  

 
Residential Supports In-Home Supports Non-Residential Supports 

Provided to a person in a home or 
apartment that is owned or operated 
by your agency.   

This includes residential services 
delivered to people who DO NOT live in 
their family’s home or their own private 
home/apartment which they rent or 
own.  

Residential supports include: 
• Residential Services 
• 24-hour supports such as a 

group home or Agency-operated 
apartments  

• Host home or foster home 
services 

If the service recipient holds a lease 
with your provider agency, this is 
considered a residential support or 
service. 

Provided to a person in a home or 
apartment that is not owned or 
operated by your agency. This 
includes:  

• Supports provided to a person 
in their own private home or 
apartment, or a private 
home/apartment they live in 
with their family (only if their 
home or apartment is not 
owned or operated by your 
agency)  

This category can include homemaker / 
personal care services (in many states).  

 

Provided in a day program, community 
program, or work setting. This 
includes: 

• Adult day services 

• Community supports such as 
supports provided to assist a 
person to participate in 
community activities 

• Employment or vocational 
services. This can include supports 
to help people who are looking for 
work or work supports such as job 
coaching or employment support. 

PLEASE NOTE: Because of COVID-19, 
many traditionally ‘non-residential’ 
supports and services began to be 
provided in the person’s residence or 
home.  If services provided by your 
agency fit the description above but 
because of COVID-19 were provided in a 
person’s residence/home, they are still 
considered “non-residential supports.” 

 
Residential Supports  
Service Codes Include 

In-Home Supports 
Service Codes Include 

Non- Residential Supports  
Service Codes Include 

90 Crisis Intervention 
Facility/Bed 28 Socialization Training 

Program 
055

  
Community Integration 
Training Program  

91 In-Home Day Program 62 Personal Assistance 063
  

Community Activities Support 
Services   

96 Geriatric Facility 111 Supplemental Program 
Support (Other) 

094
  Creative Art Program   

109 Supplemental Residential 
Program Support 465 Participant-Directed Respite 

Service - Family Member 
110

  
Supplemental Day Services 
Program Support  

113 
DSS Licensed - Specialized 
Residential Facility 
(Habilitation) 

515 
Behavior Management 
Program (May Apply to Non-
Residential Supports) 

455
  

Participant-Directed Day Care 
Service - Family Member  
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Residential Supports  
Service Codes Include 

In-Home Supports 
Service Codes Include 

Non- Residential Supports  
Service Codes Include 

114 Specialized Residential 
Facility (Health) 520 Independent Living Program 475

  

Participant-Directed 
Community-Based Training 
Service for Adults  

868 Out-Of-Home Respite 
Services 635 Independent Living Specialist 505 Activity Center  

869 Respite Facility 805 Infant Development Program 510 Adult Development Center  

900 Enhanced Behavioral 
Supports Home - Facility 856 Home Health Aide 515

  

Behavior Management 
Program (May Apply to In-
Home Supports)  

901 
Enhanced Behavioral 
Supports Home - Individual 
Services 

858 Homemaker 525 Social Recreation Program  

902 Community Crisis Home 
Facility Component 860 Homemaker Service 702 Adult Day Health Center  

903 
Community Crisis Home 
Individualized Services and 
Supports Component 

862 In-Home Respite Services 
Agency 851 Child Day Care  

904 Family Home Agency 864 In-Home Respite Worker 855 Adult Day Care  

905 Residential Facility Serving 
Adults – Owner Operated 891 Personal Support Service 892 

Training And Habilitation 
Service   
(May Apply to In-Home 
Supports)  

910 Residential Facility Serving 
Children – Owner Operated 892 

Training And Habilitation 
Service (May Apply to Non-
Residential Supports) 

950
  

Supported Employment 
Program - Group Services  

915 Residential Facility Serving 
Adults – Staff Operated 896 Supported Living Service 952

  
Supported Employment 
Program  

920 Residential Facility Serving 
Children - Staff Operated                954

  Work Activity Program  

925 
Intermediate Care 
Facility/Developmentally 
Disabled (ICF/Dd) 

    

930 

Intermediate Care 
Facility/Developmentally 
Disabled-Habilitative 
(ICF/Dd-H) 

    

935 
Intermediate Care 
Facility/Developmentally 
Disabled-Nursing (ICF/Dd-N) 

    

940 Nursing Facility     
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7. Q:  Should agencies that provide self-directed services and participant-
directed services complete the survey? 
 
A:  Yes. These are considered regional center-funded services as long as 
the staff providing the services meets the definition of a DSP.   
 
However, participant-directed services provided by a family member may not 
meet the definition of a DSP for the purpose of this survey. 
 

8. Q:  Why are some service codes not on the list above? Are they excluded 
from taking the survey? 
 
A:  Several service codes have been determined as likely not employing 
DSPs as defined in this survey or are listed among workers not to be 
included as DSPs. For additional information about service codes, please visit 
17 CCR § 54342 Types of Services.   
 
Some examples of service codes not likely employing DSPs include: 
 

017     Crisis Team – Evaluation and Behavioral   
Intervention 

048     Client/Parent Support Behavior Intervention 
Training 

074      Out-of-Home Respite Acute Care Facility 
102      Individual or Family Training 
108      Parenting Support Services 
115      Specialized Therapeutic Services  
116      Early Start Specialized Therapeutic Services 
117      Specialized Therapeutic Service  
414      Nursing Services, Family Member 
420      Respite Services, Family Member   
612      Behavior Analyst 
613      Associate Behavior Analyst  
615      Behavior Management Assistant 
616      Behavior Management Technician  
620      Behavior Management Consultant 
 

691      Art Therapist 
692      Dance Therapist 
693      Music Therapist 
694      Recreational Therapist 
743      Nurse’s Aide or Assistant 
850      Camping Services 
854      Home Health Agency 
875      Transportation Companies 
880      Transportation – Additional  

Component 
883      Transportation Broker 
885      Medical Transportation 
890      Transportation Auto Driver 
 

 
9. Q: May Intermediate Care Facility (ICF) vendors participate in this survey? 

 
A:  Yes, ICF vendors may participate in the survey but must confine their 
survey responses to DSPs funded through the regional center. DSPs funded 
through non-regional center funds may not be included in survey responses, 
such as funds paid directly to the vendor agency by MediCal or Medicare. 
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10. Q: Can fiscal intermediaries participate in the survey? 
 
A: No, agencies that function solely as fiscal intermediaries or employers 
of record should not complete the survey.  
 
However, agencies that function as fiscal intermediaries or employers of record 
but also provide direct support may complete the survey about their eligible 
DSPs only. These agencies cannot include in their survey responses, DSPs 
hired and managed by individuals/families who receive self-directed services. 
 

11. Q: I am the owner and have no staff, as the sole DSP, should I complete the 
survey? 
 
A:  No, sole proprietors without employees are not eligible to participate in 
the surveys as they do not have DSP employees.  
 
 

12. Q: Our vendor agency only employs licensed therapists (physical, 
occupational, speech) as part of the regional centers’ Early Start program. 
Are we eligible to participate? 
 
A: No, the survey instrument is not designed to collect data on clinically 
licensed or certified staff, as their wage information could skew the data 
collection. 
 

13. Q: My agency hires both clinically licensed or certified staff and DSPs. May 
I complete the survey? 
 
A: Yes. If your DSP employees meet the eligibility criteria defined in 
question #2, then you may complete a survey. As detailed in this document, 
survey responses should consider and be confined to only DSP employees.
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