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GENERAL INFORMATION 

 
 

1. Q: What is the desired outcome of the Quality Incentive Program (QIP) Employment 

Capacity measure? 

 
A: The desired outcome of this measure is to increase the number of service provider 
employees who are certified and working as trained employment specialists through 
the Association of Community Rehabilitation Educators (ACRE) Basic Employment 
Services, ACRE Basic Customized Employment Services, or as Certified Employment 
Support Professionals (CESP) in order to expand systemwide capacity to support 
individuals with intellectual and developmental disabilities (I/DD) in achieving 
competitive integrated employment (CIE). 
 

2. Q: What is the definition of CIE? 

 
A: CIE means full or part-time work:  
 

1. Compensated at or above minimum wage, 
 
2. Offering an individual with a disability benefits and opportunities for 
advancement comparable to those offered to employees in similar positions, 
 
and  
 
3. Performed in a setting where the individual with a disability interacts with 
persons without disabilities to the same extent that employees who are not 
individuals with disabilities and who are in comparable positions, interact with 
these persons.  

 
(34 CFR 361.5(c)(9)) 

 
3. Q: Where can I find information on available ACRE and CESP trainings? 

 

A: Information on the trainings can be found at the following websites: 

 

1. Information on ACRE training can be found at: https://www.acreducators.org/find-

training.html   

 
2. Information on CESP certification can be found at: 

https://cesp.helpscoutdocs.com/  

 

 
 
 
 
 

https://www.lawinsider.com/dictionary/competitive-integrated-employment
https://www.acreducators.org/find-training.html
https://www.acreducators.org/find-training.html
https://cesp.helpscoutdocs.com/
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INCENTIVE PAYMENT ELIGIBILITY - GENERAL 

4. Q: What are the eligibility requirements for the incentive?

A: Participating service providers must meet eligibility criteria for vendorization under

Subchapter 2, Chapter 3, Division 2 of Title 17 of Code of California Regulations, as

evidenced by being a current regional center service provider. Participating service

providers who support an employee to become certified as a trained employment

specialist are eligible for one of the four incentive payment options for each employee

between July 1, 2022 and June 30, 2024.

The service provider must meet the following criteria for each incentive payment, per

employee:

a) The employee was employed by the service provider when the certification or

recertification was successfully completed.

b) The service provider supported the employee to obtain ACRE or CESP

certification or recertification. Service provider support may include paying

fees associated with certification or recertification.

5. Q: Can a service provider who is not an employment vendor be eligible for an

incentive payment?

A: Yes, if the service provider assisted the employee to become certified and the
employee will work as a trained employment specialist, then the objective of the QIP
measure is being met and the service provider may be eligible for an incentive
payment.

6. Q: If the employee attended a free training, can the service provider qualify for the

incentive payment?

A:Yes, if the service provider continued to pay the employee’s salary or gave the
employee paid time off to participate in the training, and this support can be
documented through payroll documents, then the service provider may be eligible for
an incentive payment.

7. Q: Does a service provider qualify for an incentive if they reimburse their employee

for expenses to obtain a certification?

A: Yes, reimbursing the employee for training expenses meets the eligibility
requirement of supporting the employee to obtain ACRE or CESP certification if the
employee was employed by the service provider when the certification was
completed, and the certification occurred between July 1, 2022  and June 30, 2024.

https://govt.westlaw.com/calregs/Browse/Home/California/CaliforniaCodeofRegulations?guid=ID052BFA05A2011EC8227000D3A7C4BC3&transitionType=Default&contextData=%28sc.Default%29#ID157AC835A2011EC8227000D3A7C4BC3
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8. Q: Can a service provider qualify for an incentive for an employee or manager who 

becomes certified if the employee does not work directly with consumers (i.e., 

director, administrative staff, etc.)? 

 
A: No, if the employee will not work as a trained employment specialist, then the 
objective of the QIP measure is not being met. 
 
The desired outcome of the QIP measure is to increase the number of service 
provider employees who are certified and work as trained employment specialists in 
order to expand systemwide capacity to support individuals with I/DD.  
 

 

INCENTIVE PAYMENT ELIGIBILITY - SERVICE PROVIDER EMPLOYEES 

 
 

9. Q: Can the service provider get an incentive for each employee who gets certified or 

recertified? 

 
A: Yes, for the QIP Employment Capacity measure, the service provider can get an 
incentive payment for each employee who gets certified or recertified, meets the 
eligibility requirements, and works as a trained employment specialist, assisting 
individuals with I/DD to achieve CIE.  
 
However, the service provider is only eligible for one incentive per employee. 
 

10. Q: Is there a maximum number of service provider employees that can be certified or 

recertified? 

 

A: No, there is not a maximum number. Each employee must meet the eligibility 
requirements and work as a trained employment specialist, assisting individuals with 
I/DD to achieve CIE. 
 
However, the service provider is only eligible for one incentive per employee. 

 
11. Q: If the service provider assisted the employee to obtain certification, can the 

service provider qualify for the incentive payment even if the employee is no longer 

employed by the service provider? 

 

A: Yes, if the service provider assisted the employee to become certified or recertified 
as a trained employment specialist.  The service provider who paid for the employee’s 
certification or recertification is the only service provider eligible to receive the 
incentive payment.  All other service providers for whom the employee works, if any, 
are not eligible to receive the incentive payment.   
 

12. Q: Does the service provider need to provide any documents to the Department prior 

to an employee’s participation in a training? 

 
A: No documentation is required prior to completion of the training. 
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The service provider needs to complete and submit the Incentive Certification and 
Payment Form after their employee becomes certified.  
 

13. Q: If an employee who completes a certification works for more than one service 

provider, can each service provider request the incentive? 

 
A: No, the service provider who paid for the employee’s certification or recertification 
is the only service provider eligible to receive the incentive payment.  All other 
service providers for whom the employee works, if any, are not eligible to receive the 
incentive payment.   
 

 

 INCENTIVE PAYMENT ELIGIBILITY – PROVIDERS WITH MULTIPLE 
REGIONAL CENTERS 

 
 

14. Q: Can a service provider get an incentive payment for an employee from each of the 

regional centers with whom they are vendored? 

 
A: No, the service provider may get an incentive payment from only one of the 
regional centers.  
 

15. Q: Which regional center does the service provider get the incentive from if they are 

vendored with multiple regional centers? 

 
A: If the service provider is vendored with multiple regional centers, the service 
provider may request the incentive payment from the regional center from whom they 
are vendored for the location where the employee is employed. The service provider 
cannot request the incentive payment from any other regional centers with whom it is 
vendored. 
 

 

ACRE CERTIFICATION 

 
 

16. Q: If the employee becomes employed by the service provider while taking the ACRE 

training, does the service provider qualify for the incentive? 

A: If the service provider paid for the employee’s ACRE training, then the employer 

may be eligible for the incentive payment. If the prior employer paid for the 

employee’s ACRE training, then the prior employer will qualify for the incentive 

payment. 

 

17. Q: Can the service provider get two incentives if an employee becomes certified in 

one of the ACRE options and also the CESP? 

A: No, the service provider is eligible for an incentive for one of the certifications but 

not both. 
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18. Q: Can the service provider get two incentive payments if an employee becomes 

certified in both the ACRE Basic Employment Services and the ACRE Basic 

Customized Employment Services? 

 

A: No, for the QIP Employment Capacity measure the service provider can only get 

one incentive payment for certification or recertification in either the ACRE Basic 

Employment Services or the ACRE Basic Customized Employment Services but not 

both. 

 

19. Q: Can the service provider get two incentives if an employee obtained certification in 

both ACRE Basic Customized Employment and ACRE Basic Employment Services? 

 

A: No, only one incentive will be paid using QIP funds per employee regardless of the 

number of certifications or recertifications the employee may receive.  

 
20. Q: Can some of the service provider employees become certified in ACRE Basic 

Employment Services and other employees become certified in ACRE Basic 

Customize Employment Services? 

 
A: Yes, the service provider is not required to have all employees complete the same 
certification. The certification completed should support the needs of individuals with 
I/DD to achieve CIE.   
 
However, only one incentive will be paid per employee, even if the employee 
completes more than one certification. 
 
 

CESP CERTIFICATION 

 
 

21. Q: Can the service provider get two incentive payments if an employee becomes 

certified in one of the ACRE options and also the CESP? 

 
A: No, the service provider could get an incentive for one of the certifications but not 
both. 

 
 

REPORTING REQUIREMENTS 

 
 

22. Q: How do I request an incentive payment? 

 
A: After the employee completes a training/certification, the service provider 
completes and submits the Incentive Payment Certification Form to the Department 
at: QIPEmpCapacity@dds.ca.gov  
 
 

mailto:QIPEmpCapacity@dds.ca.gov


 

7 

 

23. Q: Where can I find the Incentive Payment Certification Form? 

 
A: The Incentive Payment Certification Form can be downloaded from the Department 
website on Quality Incentive Program page at: https://www.dds.ca.gov/rc/vendor-
provider/quality-incentive-program/. The form is located on the right side of the page 
under the Resources section. 
 

24. Q: When should I submit the Incentive Payment Certification Form? 

 
A: Service providers may submit the form to request incentive payments as soon as 
an employee obtains the certification or recertification.  However, the incentive 
payments will be paid on a quarterly basis.  
 

25. Q: Will service providers be notified if there are issues with the Incentive Payment 

Certification Form? 

 
A: Yes, the Department will reach out to service providers if additional information is 
required or if the service provider is not eligible for an incentive payment. 
 

26. Q: What information in needed on the Incentive Payment Certification Form? 

 
A: Service provider information (service provider name and contact information, 
contact person information (name and contact information), vendor ID, regional 
center, period covered by form, and employee information (name, date of 
certification, certification type, training type), and certification statement. 
Consumer information is not required. 
 

27. Q: If the service provider submitted the Incentive Certification Payment Certification 

Form prior to the August 2023 trainings, does the form need to be resubmitted? 

 
A: No, the form does not need to be resubmitted. The Department will reach out if 
additional information is required or if the service provider is not eligible for an 
incentive payment. 
 

28. Q: Does the service provider need to provide any documentation when submitting the 

Incentive Certification Payment Certification Form? 

 
A: No, the service provider does not need to submit the supporting documentation 
but the service provider does need to maintain a copy of the certification that 
includes the employee’s name and date; and documentation that the service provider 
supported the employee to obtain the certification, such as training receipts or 
payroll records.  
 
The supporting documentation must be maintained for at least two years in the event 
of an audit by the Department. 
 

29. Q: Does the service provider also submit the Certification Payment Certification Form 

to the regional center? 

 
A: No, the service provider will only submit the form directly to the  Department. 

https://www.dds.ca.gov/rc/vendor-provider/quality-incentive-program/
https://www.dds.ca.gov/rc/vendor-provider/quality-incentive-program/
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30. Q: What if the service provider already submitted the Certification Payment 

Certification Form to the regional center? 

 
A: The service provider needs to resubmit the incentive request form to the 
Department at QIPEmpCapacity@dds.ca.gov in order to be considered for an incentive 
payment.    
 
 

ISSUANCE OF INCENTIVE PAYMENTS 

 
 

31. Q: How often will incentive payments be made? 

 
A: Incentive payments will be calculated quarterly by the Department as follows: 

1. Quarter 1 (period covered: July, August, September 2023) 

2. Quarter 2 (period covered: October, November, December 2023) 

3. Quarter 3 (period covered: January, February, March 2024) 

4. Quarter 4 (period covered: April, May, June 2024) 

 
32. Q: Will the incentive payments come from the Department? 

 
A: No. Quarterly, the Department will send instructions to the regional centers on 
incentive amounts to be paid by vendor identification number to qualifying service 
providers.  
 

33. Q: To whom at the regional center will the Department send the incentive payment 

instructions? 

 

A: The Department sends the incentive payment instructions to the regional center 
executive director and their staff. 
 

34. Q: Does the service provider need to have an addendum added to their existing 

program design to be eligible for the QIP employment capacity incentive? 

 
A: No, an addendum is not required for participation in the QIP employment capacity 
measure. 

mailto:QIPEmpCapacity@dds.ca.gov

