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If providers, individuals and/or their families have questions, they should contact 
their regional center. Questions from regional centers should be directed to 
Ratesquestions@dds.ca.gov.  

  Adaptive Skills Training and Behavioral Services Directive 

California Department of Developmental Services 
Frequently Asked Questions (FAQs) 
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Adaptive Skills Training and Behavioral Services FAQs 

Q1. I am an adaptive skills trainer, but do not have a degree. Am I still able to 
provide this service? 
A1. Rates were established for those with applicable master’s or bachelor’s degrees. 
Services provided by non-degreed staff will be transitioned to other service areas that 
align with services being provided, such as Independent Living. 

Q2. I am an adaptive skills trainer, with a bachelor’s degree. Am I able to work on 
my own? 
A2. Prior to rate reform, regulations limited staff to those with a master’s degree. The 
Department has now approved both masters and bachelor’s level staff to provide the 
service. However, bachelor’s level staff must work under the supervision of a master’s 
level staff. 

Q3. I am a behavioral service provider. I currently meet the requirements 
for my service code, but I have staff who do not. Are they able to bill the 
same as me since I meet the requirements? 
A3. As defined by California Code of Regulations, Title 17, section 54319, 
service providers must provide services and bill based on the credential level of 
the staff providing the direct service. Regional centers will need to verify that 
providers meet the requirements of the vendored service code.    
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Q4. I operate a group practice and utilize behavioral paraprofessionals. What 
is the appropriate billing code for these staff? 
A4. Behavioral paraprofessionals will bill under code 616. 
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